donut s růžovou polevou

donutek2Suroviny: 100g namočených ořechů (mandlí), 50g švestek, lžíce ovesných vloček, vanilka; lžíce kokosového oleje, lžíce sladidla, lžíce šťávy z červené řepy, citronová šťáva, trocha sušeného kokosu

¨Naše narozeninová sezóna už skončila, dortů jsme přejedení…. teda co to plácám, dortů není nikdy dost, jak by mě opravily moje děti:-) Tak jako tak jsem jim na den dětí nechtěla dort dělat. V nějaké naivní představě nesladkého dezertu jsem vymyslela variaci, která bude sice nezdravě vypadat, ale v bříšku jim neuškodí. Jarouškova oblíbená „kobliha s dírou uprostřed a s růžovou polevou“ je nakonec sice trochu méně sladká, než jsem si představovala, zato je výrazně sytější:-) Rozhodně to je dezert, který spíš než na den dětí začátkem června se hodí někdy na únorový masopust.

Ale protože teď si ještě pamatuju recept, tak ho předkládám, protože na papíře či na webových stránkách se hledá líp, než za půl roku v hlavě.

donutek1

Postup: přes noc jsem namočila ořechy, druhý den jsem je propláchla a vlhké rozmixovala. Přidala jsem asi 6 sušených švestek a špetku sušené vanilky a rozmixovala. Když se hmota začala lepit, přendala jsem do misky, kde jsem přisypala asi lžíci pomletých (v kafemlýnku) ovesných vloček. /pozn. to kvůli konzistenci, aby se s tím líp pracovalo. Šlo by zahustit i mletým mákem či kokosem, aby to bylo raw/. Rukama jsem vypracovala těsto, se kterým se dobře pracovalo, vaválela jsem váleček, který jsem jednoduše spojila na koncích a vytvořila tak tvar americké děravé koblihy.

Donut jsem dala do sušičky přes noc. Není cílem mít vysušenou koblihu, ale mít „kůrčičku“ na povrchu.

Druhý den ráno jsem si nastrouhala malý kousek červené řepy a vymačkala z ní šťávu, přidala jsem med a rozehřátý kokosový olej. Dochutila jsem citronovou šťávou a dobarvila do světlejší růžové pomletým (v kafemlýnku) sušeným kokosem.

Polevu jsem dala na vysušenou koblihu a nechala v lednici asi 20 minut ztuhnout.

donutek3

2 Comments Add yours

  1. X y napsal:

    Odkdy jsou ovesny vlocky RAW?

    1. Vitarianka napsal:

      Většina u nás prodávaných ovesných vloček opravdu není raw. Taky to tam píšu(!), že kdo chce 100% raw, nechť použije např. kokos, či mák. Stačí číst.
      Na druhou stranu, světe div se, dají se sehnat raw ovesné vločky! Stačí jen trochu zapátrat a vědět co hledám. Většinou ve specializovaných obchodech.

      Krom toho si neodpustím ještě jednu poznámku: kdo je 100% raw, tak by tohle asi stejně nejedl. Mně to vlastně taky přijde jako extrémní a zbytečně složitá kombinace. Letití vitariáni si vystačí s ovocem, „listím“ a minimem takovýhle úletů. Ale mým klukům, kteří se stejně cpou i chlebem, tam ty obyčejné, tepelně zpracované vločky klidně dám:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *