dvojnásobně třešňové řezy

třešňové-řezy2Suroviny: 200g sušených třešní, 200g sušených datlí, 200g máku; velká miska čerstvých třešní, 150 g kešu, 3 lžíce kokosového oleje, 3 odštipky rozmarýnu

Letos konečně po třech letech můžeme v našem sadu sklízet třešně. Minulé roky třešním zrovna nepřály, buďto zmrzly hned zjara, nebo bylo tak deštivo že stihly uhnít dřív, než dozrály. Pamatuju si jeden rok, kdy byly třešně nezralé, nezralé, nezralé, pak dva dny se daly jíst, třetí den byly plné červů a čtvrtý den plné plísně.

Zato letos si třešňovou sezónu plně užívám. Mám nasušeny dvě krabičky třešní, za sebou tři pokusy o třešňový dort, několik pokusů o smoothie, spoustu třešňových snídaní, třešně v salátu, třešně s kokosovou šlehačkou a jako vrchol všeho tento skvostný třešňový řez. Vznikl v podstatě jako nouzovka v neděli večer, kdy jsme ve „vyžrané“ kuchyni mnoho ingrediencí neměli. Jaké bylo mé překvapení, když jsem viděla nádhernou barvu a nadšení dosáhlo vrcholu, když jsem poprvé ochutnala.

třešňové-řezy1

Základ tvoří dva druhy třešní. Nasušeny mám „obyčejné“ červené chrupky, s bílou dužinou, pevné a křupavé, které samy o sobě nemají extra výraznou chuť. A k tomu dozrály neuvěřitelné téměř černé třešně, menší, plné šťávy která barví do fialova s výrazným třešňovým aroma a skvělou třešňovou chutí. Krém z nich je sám o sobě naprostým skvostem. Což ostatně se dá říct i o spodní vrstvě, kde se příjemně doplňuje mák s třešněmi.

třešňové-řezy3Postup: postup se odvíjí od toho, jestli máte zdroj třešní:-) Pokud ano, tak si nějaké nasušte. Pokud ne, tak je asi jednodušší koupit si rovnou sušené třešně. Ty pak v mixéru s širokým dnem umixujeme společně s datlemi (pozor, já měla tentokrát velmi suché datle, takže je možné, že Vám bude stačit menší množství) a mákem. Když hmota dostatečně dobře lepí, drží pohromadě při stlačení, ale zase se nelepí na ruce, tak ji vtlačíme do vhodného pekáčku vyloženého potravinovou folií. Řádně upěchujeme.

Čerstvé vypeckované třešně rozmixujeme v mixéru spolu s kešu ořechy a kokosovým olejem, přidáme také trochu čerstvého rozmarýnu. Necháme krém dostatečně vymixovat do jemné konzistence a pak jím přelijeme spodní makovou vrstvu. (pozn. míxér nevymývejte, ale nalijte do něj sklenku vody, přidejte hrstičku vypeckovaných třešní a znovu zapněte – získáte naprosto luxusní smoothie) Klepáním rovnoměrně pokrejeme a dáme na hodinku vychladit do lednice. Je samozřejmě také možné dozdobit dle libosti např. kousky třešní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *