férový koláček

ferovy2Suroviny: fair trade kokosový olej, fair trade kakaové boby, fair trade rozinky, mrkev a jablka od místního farmáře, pohanka z českého mlýna, kardamon, skořice, vanilka, goji, něco na ozdobení (kokosové plátky)

V rámci světového dne pro fair trade se i u nás v republice konala velká a příjemná akce – Férová snídaně. Jako již po několikáté se druhou květnovou sobotu na mnoha místech (resp. letos jich bylo asi 120) sešli nadšenci a fajn lidi, přinesli si piknikové deky, nějakou tu dobrotu a společně si popovídali, pojedli, ochutnávali jeden od druhého, družili se a veselili:-) Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o fair trade výrobcích, upozornit na otřesné pracovní podmínky pěstitelů i řemeslníků  z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. No, přiznejme si, týká se to ale nejen jich.

ferovasnidane

Věděli jste například že banány jsou snad nejvíce chemicky stříkané ovoce? A že lidé, kteří pracují na plantážích nemají žádné ochranné pomůcky, pracují až 12 hod. denně, 6 dní v týdnu za mzdu, která by tady u nás nestačila ani na nájem ve sdíleném pokoji? A že při jakémkoliv pokusu o nápravu jsou prostě a jednoduše vyhozeni? O banánech se můžete dočíst na Za férové banány, o fair trade např. na Fair trade ČR.

Principy fair trade vylučují dětskou práci, zaručují spravedlivé zacházení se zemědělci, řemeslníky, zaměstnanci apod. Obchází velké nadnárodní korporace, které nedbají na férové podmínky práce pro své zaměstnance a orientují se rovnou na malofarmáře. Ty velké giganty se pak snaží přesvědčit, že důstojná práce a pracovní podmínky pro jejich zaměstnance se jim neprodraží a že je to nutností. Prostě se snaží změnit svět k lepšímu:-)

My taky můžeme pomoci a to nejjednodušeji tak, že prostě budeme dbát o to, odkud bereme potraviny, víc se zajímat o jejich původ. Mám-li na výběr mezi cukrem a cukrem, vezmu raději ten s označením fair trade. Stejně tak kakao. Namítáte, že ten cukr z Polska je levnější a granko od Nestlé taky? No, to máte asi pravdu. Ale jsme to my, kdo má tu zodpovědnost při nakupování. Nemůžeme přeci strkat hlavu do písku, předstírat, že nás se to netýká. Můžeme samozřejmě koupit levný banán v akci v Tesku, ale je dobré ho kupovat s plným vědomím, že teď ušetří moje peněženka, přestože to znamená podporu diskriminace skupiny lidí žijících kdesi daleko, v jiné zemi. Vím, že je to dost imaginární, o to je to pro nás těžší a proto je asi tak malý zájem o FT výrobky.

Kde koupíte fair tradové věci? Mívají je v bio obchůdcích a zdravých výživách, v DM drogerii, nebo na webu – freshbedýnky, fairtrade centrum a jinde

No, dost bylo moralizování, že? Nebojte se, nebudu to dělat často, další akce je zase za rok:-))

ferovy1

A teď k tomu koláči – Není úplně jako kámen pevný, ale dá se vzít bezpečně do ruky, má překvapivě lehkou, téměř tvarohovou chuť a je sladký i bez slazení. A to nejdůležitější – dá se udělat s obrovským podílem fair tradových surovin, které jsou běžně k sehnání. (a možná je doma máte a ani o tom nevíte – např. ty kakaové boby, to jsem ani já netušila, že si kupuju běžně fair trade:-)

Postup: 300g pohanky jsem si předem namočila a naklíčila (dva dny dopředu). Do velkého mixéru se  širokým dnem jsem pak dala změklou, ale řádně okapanou pohanku, kakaové boby (100g), 3 lžíce kokosového oleje a asi 250 g rozinek. Směs jsem nechala dlouho mixovat, aby byla jemná. Přidala jsem špetku vanilky a kardamomu, kdo má, může přidat lžíci sojového lecitinu, pro krémovou konzistenci. Toto těsto jsem pak rozdělila na dvě části, první jsem do formy vyložené potravinovou folií a uhladila jako první vrstvu.

3 mrkve a 3 jablka jsem nastrouhala (chce to najemno, já to vzala dost zhruba a nebylo to ono), vymačkala šťávu (tu vypila:-), smíchala s dvěma lžícemi kokosového oleje, sušenými goji a skořicí. Tuto krásně oranžovou hmotu jsem natlačila na pohankovou vrstvu ve formě a na mrkvovou směs jsem dala opět pohankovou. Vršek jsem posypala kokosovými plátky a pomletými kakaovými oříšky a dala přes noc do lednice.

Technická: potravinová folie pomůže dobře dostat dort/koláč z formy. Já to dělám tak, že si vezmu dě prkýnka a když je dort/koláč už dostatečně ztuhlý, přiklopím ho ve formě jedním prkýnkem, otočím vzhůru nohama a většinou mi pak dort/koláč spadne na prkýnko sám, nebo mu jemným taháním za okraje folie pomůžu ven. Odeberu formičku a odstraním folii, vezmu další prkénko nebo talíř, dám na dno koláče, které mám etď vlastně nahaté nahoře a zase otočím. Je to pochopitelné? 🙂 Snad to někomu pomůže:-)

ferovasnidane2

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *