lívance

livance2Suroviny: 100 g lněného semínka (např i kombinace zlatého a hnědého), 50 g sušeného kokosu, šťáva z pomeranče, šťáva z citronu, vanilka, skořice, oblíbené sladidlo, ovoce na dochucení a dozdobení

To jsem se takhle jednou probudila a dostala chuť na lívance. No a protože jsem zarytý kuchyňský experimentátor, nebylo k realizaci daleko a vznikly tyto placky. Jsou příjemně voňavé, syté, v mém podání sladké. Mně se povedly udělat tak, že se dají vzít do ruky, ačkoliv jsou vcelku poddajné a jen mezi dvěma prsty se udržet nedají (proto opatrně s tekutinami, nepřehánějte to a lijte po lžičkách), ale protože jsem si je pak přelila sladkým sirupem, nakonec jsem si je stejně položila na talíř a jedla pomocí dezertní vidličky.

Ještě si dovolím jednu technickou poznámku – ve vitariánské literatuře jistě dříve či později narazíte na informaci, že lněné semínko by se nemělo mixovat, že velmi rychle oxiduje. A když už ho umixujete, tak je potřeba ho ihned zkonzumovat, uvádí se tak do 20 minut. Takže Vás pro své čisté svědomí nabádám – jezte rychle:-)) Jinak to nebudu nijak komentovat, každý nechť si to třeba vyzkouší sám. Udělejte si např. lívance ke snídani a jeden si schovejte na večer. A ochutnejte ho, jestli se jeho chuť změnila, jestli opravu došlo k „nebezpečné oxidaci“ a úplně cítíte jak vám tuhnou játra…? :-))

livance

Postup: hrst zlatého a hrst hnědého lněného semínka jsem pomlela v mlýnku na kávu, taktéž hrst sušeného kokosu. Vysypala do misky, přidala skořici a na špičku nože vanilkového extraktu (prodává např. Sonnentor, je to nasušená vanilková dřeň i s luskem, krásně to voní a je to vždy po ruce na rozdíl od „čerstvého“ vanilkového lusku, nicméně do luxusnějších receptů je určitě vhodnější zvolit jen čerstvě vyškrábanou vanilkovou dřeň). Potom jsem jen přilila čerstvě vymačkanou citrusovou šťávu a osladila lžící agávového sirupu. Propracovala jsem těsto, které šlo příjemně, skoro na sucho uplácat do placiček.

Na každou placičku jsem naskládala pár kousků ovoce (záleží na Vaší chuti, já měla doma jen broskve a bylo to s nimi výtečné, dokážu si to představit prakticky s jakýmkoliv ovocem) a přelila ještě agávovým sirupem. Podává se ihned:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *