třešňový dort

třešňovýdort4Suroviny: miska třešní, 300g kešu, 150 g kokosu, 250g datlí, hrst máty, šťáva z jednoho citronu, dvě lžíce kokosového oleje.

Tři vážně míněné pokusy mě stála tato pochoutka, než jsem byla spokojená natolik, abych mohla vytáhnout foťák a založit recept. Takže dříve než začnete zpracovávat třešně, malé „varování“: Velmi důkladně odpeckovávejte. Velmi důkladně. Vypeckovač třešní je skvělá věc, velmi zrychluje práci, ovšem není 100%. Což vím už dlouho, proto kontroluju každou třešeň, která z něj vypadne (a pořád je to rychlejší, než vypeckovávat ručně:-), ale jelikož ani já nejsem 100% kontrolor, podařilo se mi poprvé udělat krém velmi křupavý. Do mixéru se mi totiž dostala pecka a silná mašina si s ní poradila po svém. Po každém soustě pak bylo potřeba vyplivovat miniaturní kousky pecky a věřte mi, bylo to téměř nepoživatelné.

Další věc, které doporučuji se vyhnout je kombinace s jiným ovocem. Obzvlášť, pokud nemáte úplně zralé třešně, s velmi výraznou chutí. Já je otrhávám dost brzy, jakmile jsou aspoň trochu jedlé, protože vloni a předloni jsem z třešní nic neměla – kvůli dešti zplesnivěly dřív než dozrály a co nezplesnivělo bylo tak prolezlé masitými červíčky, že se nedalo vzít do pusy. Letos tomu hodlám zabránit tím, že je sním ještě dřív, než stihnou být nepoživatelné. Což ale znamená, že jsou jemně sladké, příjemně křupavé nicméně v kombinaci např. s jablkem jsou chuťově zatlačeny do pozadí. Takže ani smoothie moc nedoporučuji (no, s banánem to šlo, ale i tak byl banán vévodící chuť i vůně)

třešňovýdort2Naštěstí na třetí pokus se vydařil dortíček jedna radost. Škoda že zrovna nikdo neměl narozeniny, ale prostě kuchařská hrdost (nebo tvrdohlavost?) mi nedaly spát a musela jsem ho udělat, dobrý, třešňový, tak jak jsem si ho vysnila. A podařilo se, je jemný, příjemně krémový, díky mátové krustě perfektní pro letní horké dny.

Postup: natrháme třešně a odpeckujeme:-)) Mátu, 150g kešu, 150 g kokosu a 150 g datlí dáme do mixéru se širokým dnem a mixujeme dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Tu natlačíme do menší dortové formy vyložené potravinovou folií.

Na krustu jsem dala vrstvu z čerstvých vypeckovaných třešní. Krém pak uděláme ze zbytku třešní, datlí, citronové šťávy a kešu, které rozmixujeme. Já přidala ještě dvě lžíce kokosového oleje, aby mi dort lépe ztuhl. Jemný krém nalejeme na třešně, trošku zatřeseme, aby se pěkně rozlil mezi třešinky a dáme vychladit (na chvíli do mrazáku nebo přes noc do lednice, podle toho, jak moc spěcháte:-)

třešňovýdort3Pozn. pokud chcete mít třešňovou chuť poněkud výraznější, můžete vypeckované třešně trochu nasušit, než je dáte do krému. V mé přeplněné sušičce to chtělo asi den.

2 Comments Add yours

  1. evusha napsal:

    Dobrý den, mohla bych se prosím prosím zeptat, co to je „miska“ třešní? Jak asi velkou misku máte na mysli? A průměr „menší“ dortové formy?
    Děkuji!

    1. Vitarianka napsal:

      Dobrý den,
      tak jsem to přeměřila (ještě že mám ty fotky a používám pořád stejné nádobí:-) a tato dortová forma má 20 cm průměr a miska má průměr 15 cm.
      Chápu, že někdo nevaří tak „vod voka“ jako já, ale nemám váhu, tak musím používat alternativní měřící metody. Snad vám tohle aspoň trochu pomohlo.
      Jana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *